Kirjavinkki: Tatu ja Patu

Välillä kuulee sanottavan, ettei lapsi pidä kirjoista tai lukemisesta. “Ei se jaksa oikein keskittyä niitä kuuntelemaan”, sanovat monet vanhemmat.

Tämä on ihan ymmärrettävää, sillä usein lapsen, jolla on puheen ymmärtämisen tai tuoton pulmia, voi olla tosi vaikeaa seurata luettua tarinaa. Lapsen voi olla vaikea hahmottaa mitä tarinassa oikein tapahtuu ja miksi. Luettu kirjakieli kyllä kehittää lapsen kielitajua, mutta nyt seuraa synninpäästö: tekstien lukeminen ei läheskään aina ole olennaista. 

Tärkeintä on yhdessä kirjan äärellä vietetty aika. Kirjojen kuvista voi jutella lapsen kanssa, eikä kaikkea tekstiä ei tarvitse lukea! Leikki-ikäiset lapset nauttivat usein kirjoista, joiden kuvissa on paljon kiinnostavia yksityiskohtia. Lasten tarkat silmät bongaavat kiinnostavia asioita, ainakin jos aikuinen on niistä kiinnostunut.

Tatu ja Patu -kirjat ovat juuri tähän tarkoitukseen sopivia. Yksityiskohtaisten kuvien äärellä voidaan leikkiä etsimisleikkiä, jossa vanhempi ja lapsi vuorotellen keksivät etsittävää kuvista: “Löydätkö purjeveneen?” “Kenellä on pilkullinen paita?” “Kuinka monta maitolasia löydät?” “Kuka käyttää vaippoja?”

Tatu ja Patu ovat kotoisin Outolasta, jossa asiat tehdään vähän eri tavalla. Kirjoja yhdessä tutkiessa voi jutella, mitä kummallista pojat kuvissa tekevät. Lukemisen jälkeen voi lapsen kanssa muistella yhdessä mitä outoa pojat tekivät kirjassa. “Muistatko kun Tatu meinasi syödä banaanin kuorineen?”

Rikkaasti kuvitetut kirjat kuten Tatu ja Patu -sarjan kirjat soveltuvat hyvin myös lapsille, joiden äidinkieli on jokin muu kuin suomi. Kyseisiä kirjoja löytyy myös käännettynä eri kielille.

Mistä aiheesta toivoisit samantyyppistä juttua? Kommentoi alle!