Miksi lapsi ei suostu kotona harjoittelemaan ärrää?

Ohjeita on vaikka kuinka paljon; tehtäväpapereita, tavulistoja ja ärräpelejä laatikot pullollaan ja netistä löytyy lisää. Lapselle on luvattu mieluinen palkinto, kun r-äänne on opittu. Ohjausta on ehkä käyty saamassa puheterapeutilta joskus muinoin ja sen jälkeen harjoittelua on jatkettu kotona kuukausi ja vuosi toisensa jälkeen säännöllisen epäsäännöllisesti. Mutta ärrä ei vaan pärise ja lopulta lapsi kieltäytyy harjoittelemasta. Sanoo ettei kiinnosta. Missä vika?

Lapsen haluttomuus harjoitella vaikkapa r-äännettä ei välttämättä johdu siitä, etteikö hän haluaisi osata sitä. Voi olla, että harjoittelu tuntuu toivottomalta, kun tulosta ei tule ja tavoitteet tuntuvat olevan valovuoden päässä. Esimerkkinä vaikkapa ”Ärrän kierrän orren ympäri” -loru silloin, kun kielenkärkitärystä ei ole vielä hajuakaan.

Kun keppi tai porkkanakaan ei riitä…

Motivaatio syntyy mielekkyydestä

Opin jotain tärkeää osallistuessani golf-kurssille ”Golfariksi yhdessä päivässä”. Lajia ennestään tuntemattomalle lupaus kuulosti aika epärealistiselta. Ajattelin kuitenkin, että joskus on hyvä kokeilla uusia asioita. Kurssilla opettaja kertoi tiivistetysti tärkeimpiä lajin sääntöjä, joista suurimman osan unohdin iltaan mennessä, koska termistö oli minulle vierasta.

Lyöntiharjoittelussa golf-pro näytti mallia, miten pallo katoaa horisonttiin komeassa kaaressa. Kun pääsin itse harjoittelemaan, minun piti aloittaa siitä, miten mailasta otetaan kiinni. Kun välillä tehtiin hetki jotain muuta, jouduin kysymään uudelleen neuvoa, miten se ote menikään.

Varsinaista lyöntiä harjoitellessa ymmärsin, että minun pitäisi ensinnäkin tietää ja sitten osata tehdä niin monta uutta asiaa samanaikaisesti oikein, että onnistuminen tuntui täysin mahdottomalta. Teki mieli heittää maila jorpakkoon ja koko homma sikseen. 

Miten tehdä mahdottomasta mahdollista?

Onnekseni golf-opettaja oli erittäin taitava työssään. Hän osasi heti kehua jostain, joka meni oikein ja löysi yhden oleellisen asian, johon minun piti keskittyä kerrallaan. Esimerkiksi: pidä vasen kyynärpää suorana. Ok, se tuntui mahdolliselta. Kun kyseinen asia alkoi sujua, hän ohjasi seuraavan pienen yksityiskohdan. Näin huomasin vähän kerrassaan edistyväni; mailan sijasta alkoi lentää pallo. Taitavassa ohjauksessa harjoittelu pysyi mielekkäänä ja motivoivana.

Oivalsin, että ammattilaisen golf-swing on vähän kuin suomen kielen r-äänne. Se näyttää ja tuntuu helpolta, kun sen osaa. Ja jos ei osaa, taitavan esimerkin katsomisesta ei ole omaan tekemiseen juurikaan apua. Harjoitteluvaiheessa on äärettömän tärkeää, että taidon oppiminen pilkotaan niin pieniin osataitoihin ja tavoitteisiin, että niitä kannattaa osaamattoman edes yrittää.

On tärkeää saada kehuja siitä, mikä menee jo oikein ja ohjausta siihen, mitä ja miten harjoitella seuraavaksi. Vanhemman, joka on itse oppinut r-äänteen ilman erityistä harjoittelua 30 vuotta aiemmin, voi olla aika vaikea suoriutua tästä tehtävästä ilman ammattilaisen apua.

Jos lapsesi kieltäytyy harjoittelemasta kanssasi uutta taitoa, mieti ihan ensiksi, tiedätkö itse mitä olet tekemässä. Jos et, kannattaa hankkia apua ammattilaiselta, joka opastaa teitä harjoittelussa. Siten tiedätte varmasti mitä ja miten kannattaa harjoitella, että edistymistä tulee ja lapsen motivaatio kasvaa onnistumisten myötä. Äänneharjoittelussa ammattiapua voit löytää esimerkiksi täältä:

Varaa aika Äännekoulun puheterapeuttien vastaanotolle

Mahdollisia harjoiteltavia asioita r-äänteen oppimiseksi voivat olla esimerkiksi:

  • Kuunteluharjoitukset, joissa lapsi oppii kuulemaan, missä sanoissa r-äännettä tarvitaan.
  • Leuan liikkeiden hallinta. Leuka osaa mennä suoraan alas ja ylös ja pysyä tarvittaessa paikallaan ilman turhia jännityksiä
  • Kieli osaa muodostaa napakan d-äänteen siten, että leukaa ei tarvita avuksi.
  • Kielen kärki osaa pysyä rentona, kun kielen reunat nousevat napakasti ylös

Jos äänneharjoittelun seuraavat askeleet ovat jo selvät, mutta motivaatio on silti hukassa, hyviä vinkkejä lapsen motivointiin löytyy täältä: 

Mitä teen kun lapsi ei motivoidu puheharjoitteluun?

Intoa harjoitteluun, oli tavoitteesi mikä hyvänsä!