Puhemotoriikan vapputreenit

Hip hurraa, pian on vappu! Kaupasta löytyy jo monenmoista härpäkettä ja vappukoristetta, mutta tiesitkö, että niiden avulla lapsi voi harjoitella myös selkeämpää puhetta?

Vappupilli

Jos tästä pillistä haluaa saada ääntä, täytyy huulten pyöristyä pillin ympärille ja puhalluksen olla voimakas, eli myös uloshengityslihakset työskentelevät. Molemmat asiat ovat hyödyllisiä puhemotoriikan kehittymiselle. Vie harjoittelu puheeseen asti: pyydä lasta puhaltamaan pilliin pyöreillä huulilla, ja tämän jälkeen tekemään ääntöä pyöreillä huulilla ilman pilliä “HUU! HOO! OHO! HU-HUU!”. Huudahdusten jälkeen voitte harjoitella tavallisia sanoja esim. “kukkuu, mummu, suu, luu, pusu, joo..” Voitte katsoa peilistä, että lapsen huulet pysyvät pyöreinä mutta leuka pysyy paikallaan. Leuka ei saisi liikkua eteen tai sivuille ja jos näin käy, nappaa kädellä lapsen leuasta kiinni ja tue leuka paikalleen.

Vappupilleillä voi pitää hauskaa, mutta niillä voi myös harjoituttaa epäselvää puhetta.

Ilmapallot

Ilmapallojen puhaltaminen ei ehkä vielä pieniltä lapsilta onnistu, sillä se vaatii hurjasti voimaa huulilta ja poskista. Koululaisilla tämä voi jo onnistuakin, ja onkin todella hyvä treeni voimistamaan huulten lisäksi myös pehmeän suulaen toimintaa. Jos lapsen puheääni yleisesti ottaen kuulostaa nasaaliselta tai “honottavalta”, voi pehmeän suulaen toiminta olla puutteellista, ja tällöin ilmapallon puhaltelu voi olla tosi hyvä treeni. Pehmeä suulaki vastaa siitä, ettei ilma karkaa puhuessa nenäonteloon, ellei kyseessä ole nimenomaan nasaaliäänne M tai N.

Tätä sivua saa jakaa ja tulostaa vapaasti! 🙂 Mistä asioista toivoisit tämänkaltaisia vinkkejä? Kommentoi alle!

HAUSKAA VAPPUA!