Toimintavinkki: Näin laajennat lapsesi ruokavaliota helposti!

Tätä vinkkiä voit vapaasti tulostaa ja jakaa!

Vuoden ikäisenä lapsi syö hyvin ja lähes kaikkea, mitä hänelle tarjotaan. Reilun 2 vuoden ikäisenä hän alkaakin nyrpistää nenää ja suhtautua epäilevästi uusiin ruokiin. Kolmeen ikävuoteen mennessä hän on oppinut sanan “ei!” ja käyttää sitä erityisen paljon ruokapöydässä. Uudet ruoat jäävät lautaselle tai heitetään lattialle. Vain tutut jutut eli nakit, lihapullat ja ranskalaiset kelpaavat, kasviksista vain perunat. Hedelmistäkin söisi vain banaania, marjat ei maistu lainkaan. Vatsa täyttyy usein leivän avulla. Mitenkäs tässä nyt sitten toteuttaisi sitä ruokaympyrän mukaista syömistä?

Ensimmäisenä kannattaa muistaa, että tämä on hyvin tavallista ja normaalia 2-3 -vuotiaan käyttäytymistä. Leikki-ikäisen lapsen ns. “nirsoilu” liittyy usein lapsen normaaliin itsenäistymiskehitykseen ja lapsen oman tahdon ilmaisuun. Tällöin lapsi voi valikoida ruokaansa normaalia enemmän tai kieltäytyä syömästä saadakseen huomiota tai kokeillakseen rajojaan. Valikoivuus on leikki-ikäisten keskuudessa varsin tavallista eikä yleensä aiheuta huolta kasvusta. 

Tavallisesti valikoivuus ja ennakkoluuloisuus uusia ruokia kohtaan helpottavat lapsen kasvaessa, mikäli asiasta ei kotona tehdä suurta numeroa. On kuitenkin paljon keinoja, miten pientäkin lasta voi tutustuttaa uusiin ruokiin. Kun uusi ruoka tulee lapselle tutuksi, hän todennäköisesti uskaltaa myös maistaa sitä paremmin.

Tässä vinkit, joista kannattaa lähteä liikkeelle!

  1. Lukekaa yhdessä ruokiin liittyviä kuvakirjoja (esim. Eric Carle: Pikku Toukka Paksulainen)
  2. Leikkikää leikkiruuilla kauppaa tai ravintolaa
  3. Katsokaa yhdessä ruokaohjelmia
  4. Pelatkaa ruokiin liittyviä pelejä ja sovelluksia (esim. tabletilla sovellus Mole’s Veggie Adventures tai Toca Kitchen)
  5. Ota lapsi mukaan suunnittelemaan ruokia ja ruokaostoksille
  6. Ota lapsi mukaan ruoan valmistamiseen lapsen taitojen mukaan
  7. Leivo yhdessä lapsen kanssa
  8. Pyydä lasta tarjoilemaan pöydässä ruokia muille (lusikalla, pihdeillä tai käsin)
  9. Ota lapsi mukaan ruokapöydän siivoamiseen ruokailun jälkeen lapsen taitojen mukaan
  10. Harjoitelkaa yhteen- ja vähennyslaskuja esimerkiksi herneillä, makarooneilla tai muroilla. Lajitelkaa ruokia värien mukaan.

Mistä aiheesta toivoisit samantyyppistä juttua? Kommentoi alle!