Vinkkejä päiväkotikuulumisten kerrontaan

Onko lapsesi vaikea kertoa päiväkotipäivän kuulumisia? Vastauksena kysymykseen päivän sujumisesta tulee usein “Ihan hyvin” ja “Tehtiin kaikkee”? 

Tapahtuneista asioista kertominen on usein hankalaa lapsille, joilla on puheen tuoton tai ymmärtämisen pulmia. Lapsen on ajatuksissa vaikea palata taaksepäin ja saada asiat kerrotuksi niin, että toinen ymmärtää.

Tässä joitakin ajatuksia keinoista, jotka voivat auttaa kuulumisten vaihtoa. 

  1. Ole sinä esimerkki ja anna malli. Juttele lapselle omasta päivästäsi sellaisia asioita, joihin lapsen on helppo samaistua. Voit kertoa esimerkiksi siitä, kuinka istuit lounaalla x:n vieressä (kunhan lounasravintolat jälleen aukeavat!) ja söit lounaalla tosi ison annoksen spagettia. Lapsen voi tällöin olla helpompi palata muistikuvissaan omaan lounasaikaan ja kertoa ruokailusta. 
  2. Kuvapäiväkirja on monessa perheessä iso apu. Päiväkodissa tikku-ukkopiirroksin kuvitettu reissuvihko jostain päivän tapahtumasta auttaa lasta palaamaan tapahtumiin. Piirroksen ja muutaman avainsanan avulla pääset kyselemään lapselta tapahtumasta tarkemmin. Piirrä vihkoon viikonloppukuulumiset yhdessä lapsen kanssa, niin niistä kertominen maanantaina päiväkodissa on lapselle helpompaa.
  3. Valitse kuulumisten vaihtoon sopiva hetki, jolloin lapsi että sinä itse ette ole kovin nälkäisiä, väsyneitä tai kiireisiä. Joillekin automatka tai kävely kotiin on sopiva hetki, joillekin taas vasta illemmalla nukkumaan mennessä.

Mistä aiheesta toivoisit samantyyppistä juttua? Kommentoi alle!