Mitä teen kun lapsi ei motivoidu puheharjoitteluun

Lapsi hangoittelee vastaan. Pelleilee, heittäytyy lötköksi. Keksii kaikkea muuta kuin sitä mitä nyt oltaisiin tekemässä. Eli treenaamassa puhetta.

Yksi tyypillisimmistä kysymyksistä mitä minulta puheterapeuttina kysytään on: ”Miten saada motivoitua vastahankainen lapsi harjoittelemaan?”

Kunpa lapsi olisikin näin innokkaana…

Lapsi ei motivoidu: Näin se ratkaistaan

Kun lapsi hangoittelee vastaan tulee vanhemmalle helposti tunne siitä, että hän epäonnistuu. Lapsen vastahankaisuus myös siirtyy helposti vanhempaan, jolloin kumpienkin tunteet kuumenevat helposti.

Lapsen on helpompi näyttää omat ajatuksensa ja tunteensa vanhemmalla, kuin esimerkiksi puheterapeutille. Siksi harjoittelu vastaanotolla onnistuu yleensä helpommin koska lapsi on vieraskorea. Puheharjoittelun luonteeseen kuuluu kuitenkin useiden toistojen tekeminen, ja siksi vanhempi joutuu puun ja kuoren väliin: täytyy harjoitella, mutta lapsi ei suostu.

Lapsen kannalta nyt ollaan tekemässä jotakin mikä ei onnistu luonnostaan. Vanhempi on taitavampi ja osaavampi. Sisarukset voivat olla vieressä näyttämässä kovasti taitojaan. Vaikka lapsi voi todeta ettei häntä haittaa äännevirhe ollenkaan, voi olla että syvemmällä lasta kuitenkin harmittaa ettei osaa äänteitä.

Haluan lohduttaa sinua, että suurin osa lapsista ei motivoidu puheharjoitteluun luonnostaan. Siksi puheterapeuttikin käyttää pieniä niksejä ja temppuja, jotta harjoittelusta tehdään mukavaa – ei painostavaa.

Tee harjoittelusta leikki – parita harjoittelu kivaan tekemiseen

Usein vastaanotolla paritankin harjoittelun johonkin lasta motivoivaan tekemiseen. Tee se näin:

1.Valitse peli tai tekeminen josta lapsi pitää.

Otetaan esimerkkinä saippuakuplat. Ota saippuakuplat esille VAIN silloin kun olette ryhtymässä harjoittelemaan. Saippuakuplia ei puhalleta muulloin, jolloin se on ns. ekstraherkku johon voi päästä käsiksi harjoittelun aikana.

2. Esittele lapselle idea ja sovi säännöistä.

Joitakin lapsia auttaa se, että piirretään säännöt yhdessä paperille. Säännöt menevät näin: Puhalletaan saippuakuplia – tehdään harjoitus – puhalletaan saippuakuplia – tehdään harjoitus.

3. Vaihtele tekemistä tai peliä muutaman kerran välein.

Näin tekeminen ei menetä viehätystään.

Mutta mistä näitä motivoivia pelejä ja leluja voisi löytyä? Äännekoulun alle on rakentumassa parhaillaan verkkokauppa nimeltä Kehittäviä leluja. Tulemme lisäämään sinne aivan oman kategorian leluille, jotka ovat puheterapeuttien parhaimpia salaisia aseita motivaation löytämiseen niille kaikista ei-motivoituneimmillekin lapsille.

Kehittävien lelujen verkkokauppa avataan maaliskuun aikana, mutta jo nyt sinulla on mahdollista napata itsellesi maksuton opas kehittävän lelun valintaan lapsellesi. Käyhän tutustumassa ja kurkkaamassa!

KLIKKAA LATAAMAAN MAKSUTON OPAS KEHITTÄVÄN LELUN VALINTAAN LAPSELLESI