Toimintavinkki: apua sananlöytämispulmiin!

Tätä vinkkiä voit vapaasti tulostaa ja jakaa!

“Sit siel oli se…semmonen kone…sellanen lumiauto!” 

Joskus lapsen on vaikea löytää oikeita sanoja kertoessaan asioista. Puheessa saattaa olla taukoja tai lapsi saattaa käyttää epämääräisiä sanoja tai hiukan vierestä liippaavia sanoja, kuten esimerkin lapsi kertoessaan lumiaurasta kadulla. Joskus lapsi saattaa turhautua ja vaihtaa puheenaihetta kun sana ei löydy muistista.

Tällaisissa tilanteissa aikuinen voi auttaa. Kannattaa itse olla rauhallinen ja viestittää lapselle, ettei ole kiire kertoa, kuuntelet häntä kyllä. Usein aikuinen arvaa, mitä sanaa lapsi on hakemassa, ja voi antaa vinkkejä, joiden avulla lapsi voi löytää sanan itse. Voit kertoa lapselle mitä esineellä tai asialla tehdään tai miltä se näyttää (“Ai joo, tiedänkin mitä tarkoitat..sillä puhdistetaan katuja lumesta”). Voit jatkaa ja antaa lapselle alkutavun tai sanan alkuosan (“Lumiau-”) tai tarvittaessa koko sanan. Pääasia toki on, että asia tulee ymmärretyksi, mutta näin lapsi saa kokemuksen siitä että pystyy löytämään tarvitsemiaan sanoja ja saa mallin oikeasta sanasta.

Joskus aikuisella ei ole aavistustakaan siitä, mitä lapsi tarkoittaa. Tällöin voi kokeilla löytyisikö vastaus, jos lasta pyydetään kuvailemaan asiaa (minkä värinen, kokoinen, missä se oli) tai piirtämään sen. Joskus tulee umpikujatilanteita, joissa asia jää arvoitukseksi. Tällöin voidaan todeta, että nyt ei saada asiaa ihan selville, mutta kiitos kun yritit kertoa.

Tätä sivua saa jakaa ja tulostaa vapaasti! ? Mistä aiheesta toivoisit samantyyppistä juttua? Kommentoi alle!